Biologische chocolade en patisserie…

l’Esprit de Paris gaat niet alleen over biologische chocolade en patisserie, maar ook over het verantwoord omgaan met die mooie wereldbol waar we met zijn allen op wonen. De klimaatdoelen die daarvoor in Parijs zijn afgesproken vormen een belangrijk stap om de wereld leefbaar te houden.

Biologisch produceren draagt daaraan bij, door alleen grondstoffen te verwerken die duurzaam zijn gegroeid en verwerkt. Dus zonder de grond uit te putten, zonder onverantwoordelijke bestrijdingsmiddelen te gebruiken en met respect voor de mensen die de grondstoffen verbouwen. Alle grondstoffen die wij gebruiken zijn GMO-vrij.

We produceren niet strikt veganistisch, al hebben we wel producten voor mensen die liever geen ingrediënten van dierlijke oorsprong gebruiken. We vinden het wel belangrijk dat de dieren die grondstoffen leveren voor onze biologische chocolade en patisserie, een goed leven hebben in een gezonde omgeving. Dus onze boter komt van biologische boeren, en de bijen die de honing maken leven in gebieden waar de natuur zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen kan gedijen. Onze chocolade is traceerbaar naar plantage en boer, wordt biologisch en zo duurzaam mogelijk geteeld.

Skal certificatie

Om er zeker van te zijn dat alle grondstoffen biologisch zijn, zijn we sinds 9 juni 2020 Skal gecertificeerd. Daarmee verplichten wij ons, als laatste in de productieketen, uitsluitend gebruik te maken van grondstoffen die eveneens biologisch gecertificeerd zijn. Daarvoor worden we minimaal eens per jaar gecontroleerd, en alle ingrediënten die we gebruiken zijn geregistreerd. Het certificaat kun je hier bekijken en downloaden. Gecertificeerde biologische producten herken je aan het groene logo.

Mijn grootvader, Wijer Remmelenkamp (1889-1951), was amateurschilder in de tijd dat de landbouw veel meer in balans was met de natuur, en minder gericht op grote opbrengsten en smetteloze eenvormige producten. Hij legde het landschap van toen vast in zijn werk, en dat is voor ons een bron van inspiratie. Terug naar toen? Dat hoeft niet, maar wel naar een duurzame toekomst, waar generaties na ons ook van kunnen genieten.